2023-11-01 06:30Pressmeddelande

Internationell prägel när Allt ljus på Uppsala firar sitt tionde genomförande

Allt ljus på Uppsala 2022, ljudverket "Uppsala slott - en resa i tiden" på Borggården vid Uppsala slott. Foto: Gustav DalesjöInom kort lyser ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala upp stadskärnan igen. Sex av årets totalt 12 ljusverk kommer att produceras av internationella konstnärer, ljussättare och byråer från olika delar av Europa.

Den 10–26 november arrangeras den tionde upplagan av den populära ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala. Tolv ljusverk kommer att lysa upp stadskärnan under en av årets mörkaste månader, varav hälften skapas av sex internationella ljussättare från olika delar av Europa.

– Under Allt ljus på Uppsala förvandlar vi stadskärnan till en upplyst scen där platser, byggnader, gator och torg hamnar i fokus. Tillsammans med nationella och internationella konstnärer, designers och kreativa team berättar vi historier, förmedlar budskap och riktar fokus på det speciella och unika. Flera ljusverk är interaktiva och reagerar på besökarens instruktioner eller handlingar, säger Jonas Ekebacke, enhetschef publika evenemang på Destination Uppsala.

Allt ljus på Uppsala har ingått ett partnerskap med Nobel Week Lights, som arrangeras 2–10 december i Stockholm. Båda ljusfestivalerna delar ljusverk för en ökad miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Efter förra årets evenemang har man även gått med i det internationella nätverket International Light Festival Organization (ILO) där medverkan bland annat har lett till nya kontakter med konstnärer och ljusdesigners i hela Europa. Ett exempel på det är en av årets medverkande konstnärer c999, från Parma, Italien.

– Jag är hedrad att ha blivit utvald att medverka med mitt ljusverk under Allt ljus på Uppsala. Jag ser fram emot att visa SPECTRUM, en AI-driven video- och ljudinstallation som hyllar global mångfald. Den inkluderar animerade digitala porträtt som representerar olika etniciteter, kön och perspektiv, sager c999, konstnären bakom ljusverket i korsningen Vretgränd-Dragarbrunnsgatan.

I år arrangeras evenemanget för tionde gången, men syftet är detsamma; att bidra till ett tryggt och attraktivt Uppsala att leva, verka och vistas i. Placeringen av ljusverken sträcker sig inom stadskärnan – längs med gågatan och Fyrisån samt genom de historiska kvarteren. Samtidigt arbetar arrangören i år noga med planeringen utifrån det rådande säkerhetsläget.

– Som besökare ska man känns sig trygg under Allt ljus på Uppsala. Vi planerar för ett vanligt genomförande men med ökad vaksamhet. Vi har byggt en mer robust organisation under genomförandet, som kan agera om något inträffar, säger Jonas Ekebacke. Vår beredskap är god och vi samarbetar givetvis sedan lång tid med polis och räddningstjänst.

Allt ljus på Uppsala börjar den 10 november kl. 17.00 när samtliga 12 ljusverk kommer att tändas upp. Årets ljusvärdar och partner är: Bonnier Fastigheter, Castellum, Uppsala vatten, St:Per Gallerian och Vasakronan.

För mer information, vänligen kontakta:
Jonas Ekebacke, enhetschef publika evenemang på Destination Uppsala
Tel: 018-727 48 14

LJUSVERK 10–26 NOVEMBER 2023

  1. Spectrum
    Plats: Korsningen Vretgränd-Dragarbrunnsgatan
    Ljusgestaltning: C999 (ITA)
  2. Vågen
    Plats: Fyrisån (mellan Västgötaspången och Islandsfallet)
    Ljusgestaltning: Light Bureau (SWE)
  1. On the wave of light
    Plats: Östra Ågatan, längs med staketet vid ån
    Ljusgestaltning: Those lighting guys (LAT)
  1. Partiklar
    Plats: Forumtorget
    Ljusgestaltning: Centrum för AMP i samarbete med Utskottet (SWE)
  1. Droppen
    Plats: Fyrisån
    Ljusgestaltning: Staffan Karlsson, Metod Arkitekter (SWE)
  1. Kinectic Perspective
    Plats: Celsiustorget
    Ljusgestaltning: Juan Fuentes (ES) 
  1. Light of remembrance I
    Plats: Upplandsmuseet
    Ljusgestaltning: Visual Fenyszoro (HUN)
  1. The Portal
    Plats: Domtrappkällaren, trappuppgången till domkyrkan
    Ljusgestaltning: Anna Lundberg, Scenteknik (SWE)
  1. Underworld
    Plats: Rosénparken, vid Upplandsmuseet
    Ljusgestaltning: Aleksandra Stratimirovic (SWE)
  1. Light of remembrance II
    Plats: Dekanhuset
    Ljusgestaltning: Visual Fenyszoro (HUN)
  1. Relaxation of the sensitive minded
    Plats: Riddartorget
    Ljusgestaltning: Gala Stage (EST)
  1. Kickit Team Tennis
    Plats: Odinslund
    Ljusgestaltning: Limelight (HUN)



Om Destination Uppsala

Destination Uppsala ingår i avdelningen näringsliv och destination, Uppsala kommun. Bolaget ska positionera Uppsala som destination genom att sälja och marknadsföra staden till valda marknader och målgrupper för att skapa intäkter och utveckling för Uppsalas besöksnäring. Destinationsbolaget ansvarar för stadens turistinformation, att projektleda kommunens större evenemang och för att samarbeta med den lokala näringen i syfte att utveckla mötesindustrin via partnerskapet Uppsala Convention Bureau. Vidare ansvarar bolaget för besöksnäringsfrågorna för Varumärket Uppsala.


Kontaktpersoner

Jonas Ekebacke
Projektledare Världsklass Uppsala samt enhetschef publika evenemang på Destination Uppsala
Jonas Ekebacke