2018-12-18 13:28Pressmeddelande

Nordiska ungdomsmästerskapet i tavelbågskytte till Uppsala 2020

UppsalaNordiska ungdomsmästerskapet (NUM) i tavelbågskytte arrangeras i Uppsala 3-5 juli 2020.

Svenska bågskytteförbundet meddelar att de har valt Uppsala som arrangörsstad för Nordiska ungdomsmästerskapet (NUM) i tavelbågskytte 2020. Till tävlingsdagarna väntas 250 skyttar i åldrarna 13–20 år och den lokala värdföreningen BSK Sturarna hoppas att uppsalajuniorerna får möjlighet att ta medalj i sin hemstad.

Det nordiska mästerskapet i tavelbågskytte har de senaste åren arrangerats i Larvik i Norge och Kemi i Finland. Nu kommer mästerskapet att arrangeras i Uppsala 2020. Tävlingen kommer att pågå mitt i sommaren, närmare bestämt den 3–5 juli och på arenan Ekebyboda Skyttecentrum. Till tävlingsdagarna väntas 250 skyttar i åldrarna 13–20 år med medföljande familjer. Evenemanget beräknas generera ca 600 gästnätter till Uppsalas hotell och vandrarhem.

Den lokala värdföreningen BSK Sturarna är en erfaren arrangörsklubb som dessutom har presterat väl i tävlingssammanhang. De har de senaste åren tagit hem guld, silver och brons i Junior SM (JSM) i bågskytte (2016-2018), även guld, silver och brons på Nordiska UM 2016-2018 samt guld på 3D SM. Juniorerna har även tagit guld i Junior VM för damlag och individuellt brons på Junior VM 2018.

Värdföreningen meddelar att beslutet var enkelt. När det var klart att Sverige skulle arrangera Nordiskt Ungdomsmästerskap så ville Uppsalas juniorer inom klubben arrangera NUM på hemmaplan, så att man har chansen att tävla och ta medalj i sin egen stad. Klubbens mål med arrangemanget är att få till ett bra och minnesvärt arrangemang som lockar ungdomar från Sverige och övriga norden att utöva bågskytte tillsammans. Från Svenska Bågskytteförbundet är man trygg i beslutet att genomföra mästerskapet i Uppsala.

– År 2020 fyller Svenska Bågskytteförbundet 80 år och vi ser med stort förtroende fram emot att NUM arrangeras i idrottsstaden Uppsala, säger Kurt Lundgren, Svenska Bågskytteförbundet. BSK Sturarna arrangerade JSM 2017, som blev en stor succé på alla vis, inte minst för den uppskattade kamratkvällen. BSK Sturarna har den kompetens och kunskap som krävs för att arrangera stora evenemang. Vi önskar dem och Uppsala lycka till!

Under mästerskapsdagarna planerar man att utöver tävlingarna också hålla master classes med äldre stjärnor inom sporten, föreläsningar och en hel del prova-på-aktiviteter för uppsalapubliken. Man hoppas givetvis också att semesterlediga uppsalabor tar tillfället att komma ut till skyttecentret för en fin familjedag och få uppleva bågskytte på hög nivå.

– Vi har sedan starten av vår evenemangsatsning aktivt jobbat för att bredda Uppsalas evenemangsportfölj när det kommer till antalet aktiva lokalföreningar, bredden av idrotter samt när på året evenemangen arrangeras. Vi gläds därför mycket åt att få välkomna alla skyttar med sina familjer som besökare till Uppsala under sommaren. Vi kommer att ta väl hand om dem och ge dem en fantastisk evenemangs- och uppsalaupplevelse, säger Anna Lindström, chef Uppsala Convention Bureau på Destination Uppsala.



Om Destination Uppsala

Bolaget ska positionera Uppsala som destination genom att sälja och marknadsföra staden till valda marknader och målgrupper för att skapa intäkter och utveckling för Uppsalas besöksnäring. Destinationsbolaget ansvarar för stadens turistinformation, att projektleda kommunens större evenemang och för att samarbeta med den lokala näringen i syfte att utveckla mötesindustrin via partnerskapet Uppsala Convention Bureau. Vidare ansvarar bolaget för besöksnäringsfrågorna för Varumärket Uppsala.


Kontaktpersoner

Anna Lindström
Chef Möten och Evenemang
Anna Lindström
Marknadsför Uppsala för kongresser, konferenser och idrottsevenemang. Är ett kostnadsfritt råd och stöd vid värvning av möten till Uppsala.