2022-12-15 07:18Nyheter

EM för parafriidrottare i Uppsala 2024: "En tidig julklapp!"

Löpare på löparbana.Mästerskapet Virtus European Athletics 2024, där friidrottare med intellektuell funktionsnedsättning tävlar mot varandra, kommer att arrangeras den 11-16 juni på Uppsala friidrottsarena.

För svensk parafridrott kom tomten tidigt i år. Nu står det nämligen klart att EM 2024 för friidrottare med intellektuell funktionsnedsättning avgörs i Uppsala. "En tidig julklapp", säger Svenska Friidrottsförbundets evenemangsansvarige Magnus Malmsborg.

Allt fler svenska idrottsförbund har på senare tid inkluderat paraidrott i sin verksamhet. För svensk friidrotts del har det i flera år funnits ett nära samarbete med parafriidrotten och sedan 1 januari 2022 är parafriidrottarna medlemmar i Svenska Friidrottsförbundet. Ett prestationscentrum för parafriidrott har under året etablerats i Bollnäs och satsningen på både bredd och elit är i full gång.

Nu står det också klart att Svensk Friidrott tillsammans med Upsala IF och Uppsala kommun har utsetts till värdar för Virtus European Athletics 2024. Mästerskapet, där friidrottare med intellektuell funktionsnedsättning tävlar mot varandra, kommer att arrangeras den 11-16 juni och på Svenska Friidrottsförbundets tror man att tävlingen kan få stor betydelse.

- Det är ett riktigt glädjebesked att Uppsala blir värd för Virtus-EM, lite som en tidig julklapp, säger Svenska Friidrottsförbundets evenemangsansvarige Magnus Malmsborg.

- Nu är första steget avklarat och därmed börjar det stora arbetet; att skapa ett fantastiskt mästerskap 2024 som vi hoppas och tror kan vara med och ska bygga parafriidrotten i stort. Målet med Virtus-EM är dels att ge aktiva chansen att växa i sitt idrottande tack vare ett stort mästerskap på hemmaplan, dels att få visa upp verksamheten och de möjligheter som finns att få tävla och representera Sverige i internationella sammanhang.

Ringar på vattnet förväntas också på själva arrangemanssidan; många funktionärer kommer att utbildas och trösklar kommer sannolikt att sänkas för att arrangera större paratävlingar framöver.

- Förhoppningen är att arvet efter Virtus-EM ska leva kvar länge och bidra till ett stärkt föreningsliv för parafriidrottare, säger Malmsborg.

”Så glada och stolta”

Även på Uppsala kommun är glädjen stor över att mästerskapet nu är spikat. Uppsala har framgångsrikt utvecklat och skapat nya samarbeten med fler idrotter de senaste åren. Man har verkat för idrottsevenemang som spänner över breddidrott såväl som arrangemang för eliten och jämställdhet och mångfald har varit i fokus.

- Vi är övertygade om att idrottsevenemangen bidrar till att skapa goda förebilder för våra unga och ge möjligheter till en aktiv vardag och fritid för Uppsalabor i alla åldrar. Vi är så glada och stolta över att valet har fallit på Uppsala och vi ser fram emot att få välkomna evenemanget! Ett viktigt steg i vår fortsatta utveckling, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande, Uppsala kommun.

”Kan bidra till kunskapsutveckling”

Destination Uppsala, som har kommunens uppdrag att jobba med idrottsevenemang, utvecklar målbilden med ett evenemang som Virtus-EM.

- Inom just paraidrott har vi en god utvecklingspotential. Vi är långt ifrån nöjda med balansen i vår evenemangsportfölj. Därför ser vi att ett Virtus-EM 2024 kan vara en hävstång för en hållbar och kraftfull förändring på området. Målet är att paraidrotten ska kunna växa i vår region. Vi tror att Virtus-EM kan bidra till kunskapsutveckling inom förenings- såväl som näringslivet, säger Anna Lindström, chef Möten & Evenemang på Destination Uppsala.

Åren fram till evenemanget 2024 kommer Destination Uppsala, Upsala IF och Svenska Friidrottsförbundet att jobba med besöksnäringen och funktionärsföreningar och att prata intellektuella funktionsnedsättningar, mottagande, service med mera kommer att vara mycket viktigt för alla.

- Att vara medarrangör vid ett internationellt mästerskap är en målsättning vi har haft i föreningen och när det nu blir verklighet känns det verkligen fantastiskt. Det är en stor ära att få välkomna Europa till Uppsala Friidrottsarena och vi ska göra allt vi kan för att erbjuda de aktiva bästa möjliga förutsättningar att prestera, avslutar Henrik Wennberg, Upsala IF

Här kan du läsa mer om Svenska Friidrottsförbundets paraverksamhet: https://www.friidrott.se/varfriidrott/Parafriidrott

Här kan du läsa mer om Virtus: https://www.virtus.sport/sports/athletics

 

Mediakontakter:

Svenska Friidrottsförbundet, Magnus Malmsborg, magnus.malmsborg@friidrott.se, 073-263 12 33

Upsala IF, Henrik Wennberg, henrik@uiffriidrott.se

Destination Uppsala, Anna Lindström, anna.lindstrom4@uppsala.se, 018-727 48 34



Om Destination Uppsala

Destination Uppsala ingår i avdelningen näringsliv och destination, Uppsala kommun. Bolaget ska positionera Uppsala som destination genom att sälja och marknadsföra staden till valda marknader och målgrupper för att skapa intäkter och utveckling för Uppsalas besöksnäring. Destinationsbolaget ansvarar för stadens turistinformation, att projektleda kommunens större evenemang och för att samarbeta med den lokala näringen i syfte att utveckla mötesindustrin via partnerskapet Uppsala Convention Bureau. Vidare ansvarar bolaget för besöksnäringsfrågorna för Varumärket Uppsala.


Kontaktpersoner

Anna Lindström
Chef Möten och Evenemang
Anna Lindström
Marknadsför Uppsala för kongresser, konferenser och idrottsevenemang. Är ett kostnadsfritt råd och stöd vid värvning av möten till Uppsala.