2020-03-04 07:00Pressmeddelande

Bordtennisen etablerar sig i Uppsala 2021–2024

Under de kommande fyra åren ska två Ungdoms-SM, ett Veteran-SM, Senior- och Para-SM samt ett Riks top-12 mästerskap i bordtennis arrangeras i Uppsala. Under de kommande fyra åren ska två Ungdoms-SM, ett Veteran-SM, Senior- och Para-SM samt ett Riks top-12 mästerskap i bordtennis arrangeras i Uppsala.

Svenska Bordtennisförbundet har i samarbetet med Destination Uppsala och det lokala föreningslivet förlagt ett flertal bordtennisevenemang till Uppsala under åren 2021–2024. Det rör sig totalt om fem evenemangsperioder och sex mästerskap, som kommer att spelas på både Uppsala Life Arena och Fyrishov. Samarbetet kommer att lyfta sporten i regionen och samtidigt gynna den lokala besöksnäringen.

– Det känns jättespännande och vi är väldigt glada över att kunna sluta ett långsiktigt avtal med en expansiv destination som Uppsala. Samarbeten av den här typen är precis det vi i Svenska Bordtennisförbundet söker, det ligger helt i linje med våra ledstjärnor synlighet, hållbarhet och tillväxt, säger Petra Sörling, ordförande i Svenska Bordtennisförbundet. Idrott och destination har många gemensamma beröringspunkter, inte minst bordtennisens påverkan på folkhälsan, då den är en så pass inkluderande och lättillgänglig idrott vilket vi arbetar hårt för att utveckla ännu mer,

Bakom evenemangen står Svenska Bordtennisförbundet (SBTF) och Destination Uppsala. Under de kommande fyra åren ska två Ungdoms-SM, ett Veteran-SM, Senior- och Para-SM samt ett Riks top-12 mästerskap arrangeras. Bordtennisen är ett efterlängtat och bra bidrag till Uppsalas breda evenemangsportfölj.     

– Äntligen får vi offentliggöra vårt samarbete med Svenska Bordtennisförbundet, säger Anna Lindström, Chef Möten & Evenemang, Destination Uppsala. Tillsammans utgör dessa bordtennisevenemang ett skolboksexempel på hur man skapar smarta evenemangspaket. De bidrar till jämlikhet och bredd i flera aspekter, med arrangemang för kvinnor, män, unga, seniorer, veteraner och paraidrottare.

Evenemangen är viktiga för de lokala föreningarnas tillväxt av aktiva medlemmar i föreningen.

– Att få genomföra några av våra förnämsta nationella evenemang i Uppsala känns väldigt intressant. Dels för att det verkligen känns som en idrotts- och evenemangsstad med gedigen kunskap och erfarenhet, och dels för att staden ligger i en del av landet med mycket stor utvecklingspotential för bordtennissporten. Den lokala bordtennisföreningen kommer dessutom vara en aktiv del i att utveckla och växa bordtennisfamiljen ytterligare genom sociala aktiviteter där idrotten verkar som katalysator vilket för oss verkligen är en win-win situation, säger Thomas Buza, förbundschef Svenska Bordtennisförbundet.

Uppsala Bordtennisklubb (BTK) är väldigt glada över Destination Uppsalas samarbete med SBTF som gynnar både förenings synlighet i Uppsala men också bordtennisen i stort inom kommunen.

  – Vi ser spännande fram mot arrangemangen kommande år och att återigen kunna sätta Uppsala på bordtenniskartan. Uppsala arrangerar fler SM- och internationella tävlingar i olika idrotter bland annat genom våra bordtennistävlingar, säger Emma Persson, ordförande Uppsala BTK.

För Uppsala innebär flertalet evenemang inte bara ett stort antal deltagare utan också medföljande familjemedlemmar som tar del av staden och utbudet, något som skapar turismomsättning och tillväxt för besöksnäringen.

– Evenemang bidrar stort till vår besöksnäring och fördelar för de som bor och verkar här. Vi ser fram emot att välkomna alla deltagare och deras medföljande. Det här ger oss möjligheter att spetsa värdskapet före, under och efter besöket till Uppsala. Flerårsperspektiv gör att vi alla kan utveckla och toppa insatserna för varje år som går, avslutar Anna Lindström.

För mer information, kontakta gärna:
Anna Lindström, Chef Möten & Evenemang, Uppsala Convention Bureau, Destination Uppsala
anna.lindstrom@destinationuppsala.se , Telefon: 076-76 18 335 

Thomas Buza, Förbundschef, Svenska Bordtennisförbundet
thomas.buza@svenskbordtennis.com,  Telefon: 0708-72 73 78

Max Ansbro, Marknad, kommunikation och event, Svenska Bordtennisförbundet, max.ansbro@svenskbordtennis.com, Telefon: 08-562 78 121

Kortfakta (per evenemangsår)

  • Lag-SM Ungdom (Uppsala Life Arena), 20-21 mars 2021 för 150 deltagare
  • Riks top-12 (Uppsala Life Arena), Riks 10:an 2021, 19-20 dec 2021 för 150 deltagare
  • Ungdoms-SM (Fyrishov) Ungdoms-SM 2022, 26-29 maj 2022 för 400 deltagare
  • Senior-SM och Para-SM (Fyrishov) Senior-SM och Para SM 2023, 2-5 mars 2023­­­ för 400 deltagare
  • Veteran-SM (Fyrishov) Veteran-SM 2024, 25-28 januari 2024 för 500 deltagareOm Destination Uppsala

Bolaget ska positionera Uppsala som destination genom att sälja och marknadsföra staden till valda marknader och målgrupper för att skapa intäkter och utveckling för Uppsalas besöksnäring. Destinationsbolaget ansvarar för stadens turistinformation, att projektleda kommunens större evenemang och för att samarbeta med den lokala näringen i syfte att utveckla mötesindustrin via partnerskapet Uppsala Convention Bureau. Vidare ansvarar bolaget för besöksnäringsfrågorna för Varumärket Uppsala.


Kontaktpersoner

Anna Lindström
Chef Möten och Evenemang
Anna Lindström
Marknadsför Uppsala för kongresser, konferenser och idrottsevenemang. Är ett kostnadsfritt råd och stöd vid värvning av möten till Uppsala.