2017-05-15 18:33Pressmeddelande

Linné bjuder in till trädgårdsfest

null

Lördag 20 maj firar Carl von Linnés sin 310:e födelsedag genom att bjuda in uppsalabor och andra besökare till en storslagen 1700-talsfest med trädgårdsmarknad, dans, föredrag och dräktvisningar. Forskare och studenter inbjuder alla barn till vetenskapliga experiment under Fascinerande växters dag. Biotopia hjälper de minsta att bygga ett eget bihotell och arrangerar Lilla Expedition Linné, en upptäcktsfärd i Linnéträdgården. Allt i och utanför Linnéträdgården på Svartbäcksgatan.

Under firandet bjuds det dans, mat- och konsthantverk, musik och födelsedagstal till Linné av representanter från Uppsala kommun och Uppsala universitet. Sommarens utställning i Linnémuseet invigs och direkt därefter ännu mer festligheter när Uppsalas Stadsodlingsår invigs på tema ”Alla kan odla”.

— Intresset för trädgård och natur ökar bland Uppsalaborna. Nu satsar kommunen mer på skydd av naturen. På lördag inviger vi Stadsodlingsåret och firar Linnés födelsedag med en trädgårdsfest, säger Miljöparitets kommunalråd Maria Gardfjell, som håller gratulationstal till Linné och inviger Stadsodlingsåret.

I orangeriet i trädgården pågår förläsningar och utställningar hela dagen.

— I år har vi bjudit in författarna Karin och Jessika Berglund. Karin har jobbat som reporter på Dagens Nyheter och är numera frilansjournalist med trädgård som specialitet. Karin har också skrivit trädgårds-böcker. Jessika är författare, tecknare och samlare. Hennes samling består av naturfynd, och vi kommer att få se vackra fynd ur samlingen och höra berättelser om vad de är för något, berättar Lotta Saetre, informatör för de linneanska trädgårdarna och projektledare för Linnéfirandet.

— I år är Blomsteröverraskningen tillbaka, men är naturligitvis fortfarande hemlig. För att ge en liten ledtråd kan vi säga att ”å ena sidan blommar det storslaget och med god spridning redan nu, å andra sidan syns det ännu inte alls, men desto mer om någon månad …” Kom och hurra för Linné så får du veta, tipsar Brita Zetterberg Blom, projektutvecklare på Destination Uppsala och projektledare för Linnéfirandet.

Vi är glada att meddela att Linnéfirandet även i år är certifierat som Miljömärkt Event av Håll Sverige Rent.

Tid för press och besökare

Carl von Linnés födelsedagsfirande hålls i och utanför Linnéträdgården kl. 11.00 – 17.00.

Hela programmet för firandet av Linnés födelsedag finns på www.linneuppsala.se

Det är fritt inträde till Linnéträdgården och Linnémuseet hela dagen. Firandet arrangeras av Linnés Uppsala, som är ett samverkansprojekt mellan Uppsala kommun, Uppsala universitet, Uppsalas linneanska trädgårdar, SLU, Svenska Linnésällskapet och Destination Uppsala. Genom att samverka hjälps vi åt att lyfta Carl von Linné och Linnéstaden Uppsala.

För vidare information, vänligen kontakta:

Brita Zetterberg Blom

Projektutvecklare, Destination Uppsala

Telefon: 0701-67 91 31

E-post: brita.zetterberg.blom@destinationuppsala.se


Lotta Saetre

Informatör, Uppsala Linneanska trädgårdar

Telefon: 0701-67 91 31

E-post: lotta.saetre@botan.uu.se


Maria Gardfjell,

Kommunalråd med ansvar för natur och miljö

Telefon: 018-727 16 81

E-post: maria.gardfjell@uppsala.se

Destination Uppsala ska positionera Uppsala som destination genom att sälja och marknadsföra staden till valda marknader och målgrupper för att skapa intäkter och utveckling för Uppsalas besöksnäring.

Bolaget ansvarar bland annat för projektet Varumärke Uppsala, driver stadens turistbyrå, projektleder kommunens större evenemang och samarbetar med den lokala näringen för att utveckla mötesindustrin via partnerskapet Uppsala Convention Bureau.


Om Destination Uppsala

Bolaget ska positionera Uppsala som destination genom att sälja och marknadsföra staden till valda marknader och målgrupper för att skapa intäkter och utveckling för Uppsalas besöksnäring. Destinationsbolaget ansvarar för stadens turistinformation, att projektleda kommunens större evenemang och för att samarbeta med den lokala näringen i syfte att utveckla mötesindustrin via partnerskapet Uppsala Convention Bureau. Vidare ansvarar bolaget för besöksnäringsfrågorna för Varumärket Uppsala.


Kontaktpersoner

Charlotte Skott
VD
Charlotte Skott
Helena Bovin
Marknadschef
Helena Bovin
Enhetschef marknad & kommunikation
Natalia Michell
Projektledare kommunikation
Natalia Michell
Arbetar operativt och strategiskt med bolagets marknadskommunikation.
Anna Lindström
Chef Möten och Evenemang
Anna Lindström
Marknadsför Uppsala för kongresser, konferenser och idrottsevenemang. Är ett kostnadsfritt råd och stöd vid värvning av möten till Uppsala.