2016-11-01 10:04Pressmeddelande

Nu invigs Allt ljus på Uppsala

null

Nu lyses Uppsala upp för femte gången. På fredag inleds höstens efterlängtade ljusfestival Allt ljus på Uppsala. Invigningen kommer att hållas vid Nybron under fredagskvällen och utöver tal och underhållning kommer arrangörerna tillsammans med publiken att tända slingans första ljusobjekt. Därefter finns det möjlighet att gå den upptända slingan och träffa ljussättarna som gärna berättar om respektive objekt.

- Det ska bli väldigt spännande att inviga det femte Allt ljus på Uppsala. Vi tror att jubileet kommer bli något riktigt speciellt och att alla uppsalabor och besökare kommer att uppskatta årets ljusfestival, säger Erik Pelling (S), kommunalråd.

På fredag börjar den populära ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala. I år firar evenemanget femtegångsjubileum och arrangörerna Uppsala kommun och Uppsala Citysamverkan har planerat är ett riktigt iögonfallande evenemang. Under invigningsdagen har invigningsvärden Vattenfall olika aktiviteter på Stora torget, bl a virtuella besök till havsbaserade vindkraftparker och energirådgivning. Invigningen av själva ljusfestivalen kommer att hållas vid Nybron och startar kl. 18.00.

- Erik Pelling, kommunalråd kommer att hålla ett inledande invigningstal. På scen ser vi också representanter från invigningsvärden Vattenfall Värme, som berättar om sin verksamhet, och Scenteknik som ska berätta om jubileumsobjektet Domkyrkan. Det bjuds även på musikalisk underhållning innan vi tillsammans med publiken tänder slingans första ljusobjekt, Glowing Spheres, berättar Sofie Blomgren, projektledare från Destination Uppsala.

Efter invigningen uppmuntras publiken att promenera längs med den upptända slingan och uppleva varje enskilt ljusobjekt. Årets slinga består av nio ljusobjekt runt om i Uppsala city, ljussatta av ett flertal ljussättare från hela Sverige men även från Panama. Den börjar med det första ljusobjektet på Nybron och avslutas på Dragarbrunnstorg.

- Från invigningsplatsen ser man också jubileumsobjektet Domkyrkan och när det tänds upp. Därefter uppmuntrar vi alla som vill att gå slingan och uppleva de nio objekten. Ljussättarna finns på plats för att svara på frågor, de berättar gärna mer om objekten och hur ljussättningen har gått till. Till exempel gick Jonathan Rikner på Scenteknik sammanlagt 99 våningar i domkyrkan och det bara första dagen, avslutar Sofie Blomgren.

För praktiska frågor och mer information, vänligen kontakta:

Sofie Blomgren - projektledare, Destination Uppsala
Tel: 018-727 86 62, mail: sofie.blomgren@destinationuppsala.se

För övergripande frågor om Allt ljus på Uppsala, vänligen kontakta:

Cecilia Linder – kommunledningskontoret, Uppsala kommun
Tel: 018-727 23 71, mail: cecilia.linder@uppsala.se


Allt ljus på Uppsala 2016 arrangeras av Uppsala kommun och Uppsala Citysamverkan. Destination Uppsala projektleder och marknadsför evenemanget.

Destination Uppsala ska positionera Uppsala som destination genom att sälja och marknadsföra staden till valda marknader och målgrupper för att skapa intäkter och utveckling för Uppsalas besöksnäring.

Bolaget ansvarar bland annat för projektet Varumärke Uppsala, driver stadens turistbyrå, projektleder kommunens större evenemang och samarbetar med den lokala näringen för att utveckla mötesindustrin via partnerskapet Uppsala Convention Bureau.


Om Destination Uppsala

Bolaget ska positionera Uppsala som destination genom att sälja och marknadsföra staden till valda marknader och målgrupper för att skapa intäkter och utveckling för Uppsalas besöksnäring. Destinationsbolaget ansvarar för stadens turistinformation, att projektleda kommunens större evenemang och för att samarbeta med den lokala näringen i syfte att utveckla mötesindustrin via partnerskapet Uppsala Convention Bureau. Vidare ansvarar bolaget för besöksnäringsfrågorna för Varumärket Uppsala.


Kontaktpersoner

Charlotte Skott
VD
Charlotte Skott
Helena Bovin
Marknadschef
Helena Bovin
Enhetschef marknad & kommunikation
Natalia Michell
Projektledare kommunikation
Natalia Michell
Arbetar operativt och strategiskt med bolagets marknadskommunikation.
Anna Lindström
Chef Möten och Evenemang
Anna Lindström
Marknadsför Uppsala för kongresser, konferenser och idrottsevenemang. Är ett kostnadsfritt råd och stöd vid värvning av möten till Uppsala.