2020-04-15 13:00Pressmeddelande

O-Ringen Uppsala flyttas fram till 2021

Foto: O-RingenIdag kom beskedet att O-Ringen Uppsala flyttas fram till 2021. Detta på grund av myndigheternas beslut att begränsa större sammankomster för att minska smittspridningen av coronaviruset (Covid-19). Foto: O-Ringen.

Världens största orienteringstävling beräknas locka drygt 20 000 deltagare till Uppsala i sommar. Idag kom beskedet att arrangören flyttar fram tävlingen ett år. Detta på grund av myndigheternas beslut att begränsa större sammankomster för att minska smittspridningen av coronaviruset, och med omsorg om deltagare, funktionärer, medarbetare och partners.

I närmare fyra år har förberedelserna pågått inför sommarens tävling i Uppsala som var planerad att genomföras under en vecka i juli. Arrangören O-Ringen AB, Svenska Orienteringsförbundet och värdkommunen Uppsala kommun kom idag med beskedet att tävlingarna istället flyttas fram och arrangeras sommaren 2021. Nya datum för O-Ringen Uppsala är 25-31 juli 2021.

Under rådande omständigheter har O-Ringen AB, Svenska Orienteringsförbundet och Uppsala kommun tillsammans hittat en lösning för att hålla drömmen vid liv.

- Väldigt tråkigt att det inte blir något O-Ringen i sommar. Samtidigt är det oerhört glädjande att vi hittat en lösning som gör att vi kan arrangera tävlingen i Uppsala 2021, säger Svenska Orienteringsförbundets ordförande Maria Krafft Helgesson. Jag vill understryka hur tacksam jag är för all den förståelse vi möter i pågående coronakris. Läget är just nu mycket tufft för de flesta arrangörer. Lyckligtvis upplever vi ett stort engagemang och en avgörande välvilja från såväl deltagare, partners som arrangörer. Det är fantastiskt att se hur alla är beredda att ta sitt ansvar för att O-Ringen, svensk orienterings flaggskepp ska kunna segla vidare, säger Maria Krafft Helgesson.

Kommunstyrelsen i Uppsala Kommun beslutade under onsdagen att möjliggöra en flytt av evenemanget till nästa sommar. Uppsala ser nu fortsatt fram emot att bjuda orienterarna på fantastisk Upplandsterräng i direkt anslutning till stadens alla semesterupplevelser och aktiviteter.

- Vi är glada att ha hittat en lösning där vi kan flytta fram evenemanget, inte ställa in. Det är ett svårt beslut att ta, men i rådande läge måste vi sätta hälsan först, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

- Förutom idrottsglädjen det innebär att få hit världens största orienteringstävling är evenemang i denna storlek otroligt viktiga för vårt lokala näringsliv. Vi ser därför mycket fram emot att få välkomna de 20 000 nationella och internationella deltagarna med familjer sommaren 2021, avslutar Erik Pelling.

Ett evenemang som O-Ringen genererar stora turistekonomiska intäkter för tävlingens värdkommun. Arrangemanget uppskattas generera en turistekonomisk intäkt med cirka 120 miljoner kronor.

Mer information om O-Ringen Uppsala, se http://oringen.se. 

Kontaktpersoner:
Maria Krafft Helgesson, förbundsordförande Svensk Orientering
Tel: 070-516 02 58, maria.krafft.helgesson@orientering.se

Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande Uppsala Kommun
Tel: 018-727 13 18, erik.pelling@uppsala.seOm Destination Uppsala

Bolaget ska positionera Uppsala som destination genom att sälja och marknadsföra staden till valda marknader och målgrupper för att skapa intäkter och utveckling för Uppsalas besöksnäring. Destinationsbolaget ansvarar för stadens turistinformation, att projektleda kommunens större evenemang och för att samarbeta med den lokala näringen i syfte att utveckla mötesindustrin via partnerskapet Uppsala Convention Bureau. Vidare ansvarar bolaget för besöksnäringsfrågorna för Varumärket Uppsala.