2021-04-20 12:00Pressmeddelande

O-Ringen Uppsala flyttas till 2022

O-Ringen Uppsala flyttas till 2022. Foto: O-RingenO-Ringen Uppsala flyttas till 2022. Foto: O-Ringen

För andra året i rad flyttas O-Ringen, världens största orienteringstävling, fram och återigen är det coronapandemin som sätter stopp för folkfesten. O-Ringen Uppsala flyttas till sommaren 2022.

Smittspridningen har den senaste tiden ökat vilket i kombination med en oförutsägbar vaccinationstakt skapar en situation där O-Ringen AB och Svenska Orienteringsförbundet beslutat att återigen flytta fram arrangemanget ett år i tiden.

- Att ställa in ännu en gång känns jättetråkigt, men i rådande situation ser vi inget alternativ. O-Ringen har haft en kontinuerlig dialog med smittskyddet i Uppsala och det senaste beskedet är tydligt: det är inte längre realistiskt att hoppas på arrangemang av O-Ringens storlek till sommaren, säger O-Ringens ordförande Linda Take.

Ett evenemang som O-Ringen genererar stora turistekonomiska intäkter för tävlingens värdkommun. Arrangemanget uppskattas generera en turistekonomisk intäkt med cirka 120 miljoner kronor och locka runt 20 000 nationella och internationella deltagare med familjer.

-Det känns förstås tråkigt att inte få visa upp Uppsalas härliga terräng och stora utbud av semesteraktiviteter i sommar. Men som läget är nu behöver vi tänka om för att minska smittspridningen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Uppsala kommun har mottagit en hemställan från O-ringen AB om att stå värdar för O-ringen 2022 istället för 2021. Denna förfrågan kommer behandlas när kommunstyrelsen sammanträder i maj.

Hittills har totalt 9000 anmälningar gjorts till tävlingarna i Uppsala och de som är anmälda behåller sin startplats till sommaren 2022.

- Det är såklart speciellt för dem som anmälde sig inför tävlingarna 2020, att det är först 2022 som de får ge sig ut i Uppsalas fantastiska terräng. Men vi räknar med att den absoluta merparten av de redan anmälda är beredda att vänta ett år till. De flesta som anmäler sig tidigt är trogna O-Ringen-besökare, orienterare som vill uppleva O-Ringen varje år, säger Maria Krafft Helgesson, Svenska Orienteringsförbundets ordförande.

Mer information om O-Ringen Uppsala, se https://oringen.se

För mer information kontakta:

Maria Krafft Helgesson, Svenska Orienteringsförbundets ordförande.
Tel: 070-516 02 58, maria.krafft.helgesson@orientering.se

Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande Uppsala Kommun.
Tel: 018-727 13 18, erik.pelling@uppsala.seOm Destination Uppsala

Destination Uppsala ingår i avdelningen näringsliv och destination, Uppsala kommun. Bolaget ska positionera Uppsala som destination genom att sälja och marknadsföra staden till valda marknader och målgrupper för att skapa intäkter och utveckling för Uppsalas besöksnäring. Destinationsbolaget ansvarar för stadens turistinformation, att projektleda kommunens större evenemang och för att samarbeta med den lokala näringen i syfte att utveckla mötesindustrin via partnerskapet Uppsala Convention Bureau. Vidare ansvarar bolaget för besöksnäringsfrågorna för Varumärket Uppsala.