2020-07-01 05:01Pressmeddelande

Uppsala välkomnar SM på cykel

Svenska Cykelförbundet har  tilldelat Upsala Cykelklubb SM i landsvägscykel i augusti. Foto: Scandinavian Race FBSvenska Cykelförbundet har tilldelat Upsala Cykelklubb SM i landsvägscykel i augusti. Evenemanget sker i samarbete med Destination Uppsala. Foto: Scandinavian Race FB

Upsala Cykelklubb (UCK) har arrangerat cykeltävlingar sedan starten 1906, bland annat Skandisloppet i Uppsala, världens äldsta cykeltävling som körs för 112:e året i rad. Den obrutna följden utgör en viktig hörnpelare för svensk cykelsport. Svenska Cykelförbundet har också tilldelat UCK det svenska mästerskapet (SM) för landsvägscykel i augusti. Utöver elitloppen, junior och seniorklassen kommer man också att arrangera kortbane-SM, SM för ungdomar, veteraner samt paracyklister. 

- Tillsammans med Svenska Cykelförbundet har vi fått möjlighet att skapa ett modernt mästerskap med stark förankring i historien. Detta är det största cykel-SM som har arrangerats i Uppsala, säger Göran Mattsson ordförande i Upsala CK. 

Det blir första gången som alla dessa SM-tävlingar arrangeras tillsammans på en och samma ort. Sammantaget betyder det att man kommer att arrangera tävlingar under två intensiva helger i augusti.

Både SM i cykel 2020 samt Uppsala Cycling Race Week 2021 sker i samarbete med Destination Uppsala. Cykelklubben som arrangör genomför, ansvarar och förvaltar evenemangen. Från destinationsbolaget får man stöd som möjliggör mästerskapen i år men finns också tillgängligt för att rusta klubben inför framtiden och cykelveckan 2021.

- Det gläder oss alla att Svenska Cykelförbundet har förtroende för UCK som SM-arrangör och att mästerskapet tilldelats Uppsala, säger Anna Lindström, Chef Möten och Evenemang, Destination Uppsala. Vi vet att möten och evenemang är viktiga för stadens utveckling och tillväxt, det märks inte minst när de uteblir, såsom det tvunget skett under de senaste månaderna.

Ett viktigt gemensamt mål är genomföra säkra och trygga evenemangsdagar för såväl deltagare som publik, samtidigt som man bjuder på en häftig cykelupplevelse. Destination Uppsala ska bland annat hjälpa till med olika utvecklingsförslag som gör att Uppsala Cycling Race Week ska kunna ses och upplevas av uppsalaborna och gästande publik längs banan på ett säkert sätt.

Evenemangen bidrar till en jämlik evenemangssatsning, med det menas arrangemang för alla kön men även ungdomar, veteraner samt paracyklister. Med en flerårig evenemangsportfölj finns goda möjligheter för arrangörsföreningen att växa och utvecklas samt upprätthålla intresset för cykelsporten i regionen. Fler får möjligheten att upptäcka och testa på landsvägscykel som motionsform.

För mer information, kontakta gärna:
Göran Mattsson Ordförande Upsala CK
Tel 070-575 36 03, mail goran.mattsson@upsalack.se

Anna Lindström, Chef Uppsala Convention Bureau, Destination Uppsala
Tel 076-761 83 35, mail anna.lindstrom4@uppsala.se. 

Kortfakta cykel-SM, tävlingar 2020

14 augusti
Master (Veteraner)
Stafett Ungdomar

15 augusti
Ungdomar
Paracykel
Kortdistans (Elit herr & damer)

22 augusti
Skandisloppet SM linje
Herrjuniorer
Damelit

23 augusti
Skandisloppet SM linje
Damjuniorer
Herrelit



Om Destination Uppsala

Destination Uppsala ingår i avdelningen näringsliv och destination, Uppsala kommun. Bolaget ska positionera Uppsala som destination genom att sälja och marknadsföra staden till valda marknader och målgrupper för att skapa intäkter och utveckling för Uppsalas besöksnäring. Destinationsbolaget ansvarar för stadens turistinformation, att projektleda kommunens större evenemang och för att samarbeta med den lokala näringen i syfte att utveckla mötesindustrin via partnerskapet Uppsala Convention Bureau. Vidare ansvarar bolaget för besöksnäringsfrågorna för Varumärket Uppsala.


Kontaktpersoner

Anna Lindström
Chef Möten och Evenemang
Anna Lindström
Marknadsför Uppsala för kongresser, konferenser och idrottsevenemang. Är ett kostnadsfritt råd och stöd vid värvning av möten till Uppsala.