2020-02-14 13:26Pressmeddelande

Uppsala värdstad för flera viktiga golfevenemang de kommande fem åren

Golfspelare. Foto: Niklas LundengårdI Uppsala kommer tolv stora golfevenemang att arrangeras de kommande fem åren. Störst är SM-veckan i Uppland 2022 med över 2 000 golfspelare. Foto: Niklas Lundengård

Golf Uppsala Söderby och Upsala GK kommer att arrangera ett flertal elittävlingar och viktiga golfmästerskap, både i och kring Uppsala, de kommande fem åren. Bl a tävlingar på SM- och EM-nivå, men också elitjuniortävlingar, Senior Tour och Paragolf Tour. Störst är SM-vecka i Uppland 2022 med över 2 000 golfspelare. Samtliga evenemang möjliggörs genom ett samarbete med Destination Uppsala.

− Vi har sedan starten av vår evenemangsatsning jobbat aktivt för att bredda Uppsalas evenemangsportfölj vad gäller aktiva föreningar och bredden av idrott. Vi fokuserar också på att värva tävlingar som arrangeras över flera år. Att Uppsala får genomföra alla dessa viktiga golftävlingar och mästerskap de kommande fem åren pekar på ett framgångsrikt arbetssätt och är resultatet av mycket vilja, säger Anna Lindström, chef Uppsala Convention Bureau på Destination Uppsala.

De totalt tolv golfevenemang som man nu värvat till Uppsala de kommande fem åren spänner över både bredd- och elitidrott och tillsammans bidrar de till en jämlik evenemangssatsning för män och kvinnor, ungdomar till seniorer samt paraidrottare. Det långsiktiga värdskapet ger arrangörsklubbarna möjlighet till förbättring av varje genomförande och  måluppfyllnad.

− Det här bidrar till en positiv effekt för golfen i hela regionen, fortsätter Anna Lindström. Ett flerårigt samarbete med Svenska Golfförbundet ger arrangörsföreningarna möjlighet att växa och utvecklas i rollen arrangör, men också att upprätthålla golfintresset och få fler att uppmärksamma idrotten. Det ska förhoppningsvis också ska resultera i ett ökat antal idrottsutövare.

– Samarbetet med Destination Uppsala är glädjande ur flera perspektiv. Dels sportsligt men också då det finns en förhoppning att detta leder till att golfen blir bättre på att skapa publika evenemang för golfare som icke golfare. Där ser vi framemot att ta lärdom av Destination Uppsala och deras erfarenheter inom evenemangsområdet, säger Mathias Resare, Marknadschef Svenska Golfförbundet.

Golfens SM-vecka i Uppland 2022, där Uppsala är värdstad, är en av de större tävlingarna som kommer att spelas. Då är också Sveriges äldsta mästerskap, SM Match, en del av evenemanget. Det är en matchspelstävling för damer och herrar som samarrangeras av GolfUppsala Söderby och Upsala GK. Övriga 13 klasser är olika ålders- och lagklasser utsprida på ett tiotal klubbar i Upplands golfdistrikt. Man uppskattar att över 2 000 golfare kommer att besöka SM-veckan.

Redan 2020 väntar två stora tävlingar, Lag-EM för pojkar på Upsala GK och en internationell proffstävling för damer som ingår i Nordic Golf Tour och Ladies European Tour Access Series – undertouren till damernas Europatour – på GolfUppsala.

– Alla på GolfUppsala ser fram emot att tillsammans Upsala GK göra Uppsala till en golfdestination att räkna med genom att arrangera ett antal av Sveriges största och viktigaste tävlingar inom sporten de kommande fem åren, säger Jonas Ekström VD på GolfUppsala.

– Det ska bli roligt och spännande att sätta Uppsala på golfkartan. Grädden på moset för Upsala Golfklubb blir vårt arrangörskap av Europamästerskapet för pojkar i juli 2020, säger Christer Schenholm, Klubbchef på Upsala GK.

För mer information, kontakta gärna:
Anna Lindström, Chef Uppsala Convention Bureau, Destination Uppsala
Tel 076-76 18 335, mail anna.lindstrom@destinationuppsala.se

Mathias Resare, Marknadschef, Svenska Golfförbundet
Tel 072- 547 61 89, mail mathias.resare@golf.se   

Golfevenemang beslutade till Uppsala år 2020–2024:

 • Lag-EM för pojkar 2020
  Upsala GK arrangerar European Boys’ Team Championship 7–11 juli. Mästerskapet har tidigare spelats på Upsala GK 1999, då med storspelare som Alexander Norén och The Open-vinnaren Francesco Molinari. Totalt medverkar 16 länder.
 • Nordic Golf Tour 2020, 2021 och 2023
  Internationell proffstävling för damer med deltagare från större delen av Europa. Tävlingen kommer att spelas på Golf Uppsala Söderby 2020–2021 och på Upsala GK 2023. Speldatum för första året blir 24–26 juli 2020. Nordic Golf Tour inkluderar många av Sveriges med lovande amatörer och kommande proffsspelare på de större tourerna.
 • Elitjuniortävling 2021
  Sveriges elitjuniorer bland killar och tjejer spelar tävling på Golf Uppsala.
 • Senior Tour 2021 och 2023
  Sveriges elitspelare i olika åldersklasser kommer att spela tävlingar på Upsala GK och Golf Uppsala.
 • Paragolf Tour 2021 och 2023
  Golf Uppsala är värd för två paragolftävlingar på den nationella touren.
 • Golfens SM-vecka 2022
  Golfens SM-vecka med över 13 klasser och 2 000 deltagare. Under SM-veckan kommer också SM Match för herrar och damer arrangeras på Golf Uppsala Söderby. SM Match är Sveriges äldsta mästerskap. Herrarna startade 1904 och tjejerna 1911. From 2020 spelas även en paragolfklass.
 • Elitjuniortävling 2023
  Sveriges elitjuniorer bland killar och tjejer spelar tävling på Upsala GK.
 • Lag-SM 2024
  33 klubblag gör upp om SM-tecknen för herrar och damer. Tävlingen spelas vecka 29 på Upsala GK och Golf Uppsala Söderby.Om Destination Uppsala

Bolaget ska positionera Uppsala som destination genom att sälja och marknadsföra staden till valda marknader och målgrupper för att skapa intäkter och utveckling för Uppsalas besöksnäring. Destinationsbolaget ansvarar för stadens turistinformation, att projektleda kommunens större evenemang och för att samarbeta med den lokala näringen i syfte att utveckla mötesindustrin via partnerskapet Uppsala Convention Bureau. Vidare ansvarar bolaget för besöksnäringsfrågorna för Varumärket Uppsala.


Kontaktpersoner

Anna Lindström
Chef Möten och Evenemang
Anna Lindström
Marknadsför Uppsala för kongresser, konferenser och idrottsevenemang. Är ett kostnadsfritt råd och stöd vid värvning av möten till Uppsala.