2020-08-24 05:31Pressmeddelande

Ännu fler schackevenemang till Uppsala

Unga schackspelare under Schackfyran. Foto: Lars OA HedlundI samarbete med Sveriges Schackförbund ser Destination Uppsala fram emot att på ett tryggt och säkert sätt välkomna totalt nio schackevenemang till Uppsala med start våren 2021. Foto: Lars OA Hedlund

Uppsala blir en hub för schack under flera år framöver. I samarbete med Sveriges Schackförbund har Destination Uppsala värvat hit totalt nio evenemang inom sporten de kommande sex åren. Det handlar om världens största schacktävling Schackfyran åren 2021–2026 och SM åren 2022 och 2025 som alla avgörs i Fyrishov samt Blixt- och Snabb SM 2021, som ska spelas på Uppsala slott.

– Vi är jättenöjda med det helhetsupplägg som Uppsala har presenterat för våra allra största tävlingar och ser fram emot att jobba med förbundets hemstad. Vi tror det ger goda förutsättningar för utveckling av sporten och gynnar schackspelarna, säger Fredrik Lindgren, Generalsekreterare Sveriges Schackförbund som nyligen flyttade sina kanslilokaler till Uppsala.
 
Schackförbundet tillsammans med de två kommunala bolagen Destination Uppsala och Fyrishov är glada att tävlingarna ska husera på Fyrishov, då man med totalt sex inomhushallar har tillräckligt med expansionsyta för att rymma och evenemangen åren framöver.
 
– Tillsammans med Fyrishov har vi erbjudit förbundet en bra totallösning för samtliga tävlingar. Vi ser fram emot att på ett tryggt och säkert sätt välkomna evenemangen till Uppsala med start våren 2021, säger Anna Lindström, chef Uppsala Convention Bureau på Destination Uppsala.
 
Att få hit flera evenemang gynnar Schackförbundets målsättningar men också det lokala föreningslivet. Arrangörsföreningarna får möjlighet att hålla igång schackintresset i regionen samtidigt som fler kan få upp ögonen för sporten och testa på att spela. Evenemangen är också extremt viktiga för besöksnäring och återhämtningen efter covid-19. Deltagarna och deras medföljande familjer kommer att lägga pengar på att bo, äta, handla och förflytta sig samband med tävlingarna.
 
Totalt väntas evenemangen generera 8,6 miljoner kronor i turistekonomisk omsättning under dessa sex år.
 
Också på tävlingsarenan Fyrishov är man mycket glada över beslutet och ser man fram emot att få välkomna alla spelare, ledare och medföljande familjer.
 
- Fyrishov vill bidra till ett aktivt liv för både barn och vuxna och alla dessa schackevenemang ger en fantastisk möjlighet till aktivitet för alla som spelar, stora som små, säger Anna Selqvist, försäljnings- och marknadschef på Fyrishov AB.

För mer information, kontakta gärna:
Anna Lindström, Chef Uppsala Convention Bureau, Destination Uppsala
Tel 076-76 18 335, mail anna.lindstrom4@uppsala.se

Fredrik Lindgren, Generalsekreterare, Sveriges Schackförbund
Tel 011-10 66 74, mail fredrik.lindgren@schack.se

Anna Selqvist, Försäljnings- och marknadschef, Fyrishov AB,
Tel 018-7274972, mail anna.selqvist@fyrishov.se

KORTFAKTA OM TÄVLINGARNA

Schackfyran 2021-2026
Plats: Fyrishov
Antal deltagare: 1500
Antal dagar: 1

Blixt- och Snabb SM 2021
Plats: Uppsala slott
Antal deltagare: 500
Antal dagar: 3

SM i schack 2022 och 2025
Plats: Fyrishov
Antal deltagare: 700
Antal dagar: 10Om Destination Uppsala

Destination Uppsala ingår i avdelningen näringsliv och destination, Uppsala kommun. Bolaget ska positionera Uppsala som destination genom att sälja och marknadsföra staden till valda marknader och målgrupper för att skapa intäkter och utveckling för Uppsalas besöksnäring. Destinationsbolaget ansvarar för stadens turistinformation, att projektleda kommunens större evenemang och för att samarbeta med den lokala näringen i syfte att utveckla mötesindustrin via partnerskapet Uppsala Convention Bureau. Vidare ansvarar bolaget för besöksnäringsfrågorna för Varumärket Uppsala.


Kontaktpersoner

Anna Lindström
Chef Möten och Evenemang
Anna Lindström
Marknadsför Uppsala för kongresser, konferenser och idrottsevenemang. Är ett kostnadsfritt råd och stöd vid värvning av möten till Uppsala.