2021-10-25 06:00Pressmeddelande

Platserna som får liv och ljus under Allt ljus på Uppsala

Ljusverket Nova från Allt ljus på Uppsala 2019. Foto: Gustav DalesjöDen fjärde november tänds den åttonde upplagan av Allt ljus på Uppsala. Nu är det klart att evenemanget i år utgörs av 12 ljusverk som tillsammans lyser upp city. Bilden föreställer ljusverket Nova från Allt ljus på Uppsala 2019. Foto: Gustav Dalesjö

Den fjärde november tänds den åttonde upplagan av Allt ljus på Uppsala. Nu är det klart att evenemanget i år utgörs av 12 ljusverk som tillsammans lyser upp city under en av årets mörkaste månader. Utöver ljusverken finns åtta ljuspunkter som består av befintlig offentlig konst eller provisoriska ljusinstallationer.

–  Det kommer att bli en väldigt bra mix av ljusverk, med en lekfull bredd. Vi har några interaktiva verk; som t ex. Chorus och Gemenskap som tillåter besökarna att påverka hur ljuset projiceras på platsen; byter färg, position och mönster, berättar Anna Gozzi, projektledare, Destination Uppsala. Sen har vi Uppsala domkyrka, ett av våra absoluta landmärken som kommer att ha två ljusverk, bland annat ängeln Gabriel på taket, som syns över stora delar av staden.

Allt ljus på Uppsala utgörs i år av dessa 12 ljusverk:

Södra gågatan
Plats: Forumtorget
Ljusgestaltning: Gustav Rahm, Scenteknik

Blom
Plats: Stora torget
Ljusgestaltning: Designstudion Utskottet

Estaros
Plats: Dragarbrunnstorg
Ljusgestaltning: Jaime Reyes och Håkan Lidbo

Lyckigt lottad
Plats: Gamla torget
Ljusgestaltning: Gijs Weijer

Portalen
Plats: Dombron
Ljusgestaltning: Svante Pettersson, Bjerking

Gamla Gillets Dansgolv
Plats: Fyristorg
Ljusgestaltning: Light Bureau

Ängel/Budbärare
Plats: Uppsala domkyrka
Ljusgestaltning: Tove Alderin

Chorus - Hjärtat förnimmer
Plats: Uppsala domkyrka
Ljusgestaltning: Tove Alderin

Gemenskap
Plats: Odinslund
Ljusgestaltning: Andreas Olsson, Linus Karvik och Anagha Ajaykumar, Ramboll Sweden

Infallsvinkel
Plats: Nedre slottsgatan
Ljusgestaltning: Anna Torvaldsdotter

Formation of meditation
Plats: Slottskällan
Ljusgestaltning: Erik Olsson och Evelina Dembacke

Nymphaeaceae
Plats: Svandammen
Ljusgestaltning: Designstudion Utskottet

Utöver ljusverken finns åtta ljuspunkter i bl a Påvels snickares gränd och på Hamnspången. Det lokala näringslivet erbjuder även guidade turer, barnaktiviteter och erbjudanden i butiker med koppling till evenemanget som tillsammans med ljusverken bidrar till att göra stadskärnan mer levande och lockar fler att ta sig ut och uppleva city under en av årets mörkaste månader.

Allt ljus på Uppsala invigs på Stora torget torsdag 4 november kl. 18.00, då belysningen tänds. Evenemanget pågår 4-21 november. Mer information på www.alltljuspauppsala.se.

Kontaktpersoner Allt ljus på Uppsala:
Anna Gozzi, projektledare, Destination Uppsala
tel: 018-727 48 08, mail: anna.gozzi@uppsala.se

Allt ljus på Uppsala är ett samarbete mellan Uppsala kommun, Uppsala city och det lokala näringslivet. Destination Uppsala projektleder genomförandet av evenemanget.Om Destination Uppsala

Destination Uppsala ingår i avdelningen näringsliv och destination, Uppsala kommun. Bolaget ska positionera Uppsala som destination genom att sälja och marknadsföra staden till valda marknader och målgrupper för att skapa intäkter och utveckling för Uppsalas besöksnäring. Destinationsbolaget ansvarar för stadens turistinformation, att projektleda kommunens större evenemang och för att samarbeta med den lokala näringen i syfte att utveckla mötesindustrin via partnerskapet Uppsala Convention Bureau. Vidare ansvarar bolaget för besöksnäringsfrågorna för Varumärket Uppsala.